0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Hacı adaylarımızın dikkatine ! 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2017 yılı hac kuraları çekildi. Kuraya, 1 milyon 892 bin 724 kişi katılırken, sonuçlar cuma akşamı saat 23.00'ten itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanmaya başladı. Hacı adayları kura sonuçlarını “http://hac.diyanet.gov.tr” adresinden sonuçlarını sorgulayabiliyor. Şimdiden Rabbim gidip, tüm dualarınızın kabulüyle dönmeyi nasip etsin İnşaAllah... 

İlk kez hacca gidecek olan hacı adaylarımızın ne kadar heyecanlı, sevinçli ve gururlu olduklarını tahmin edebiliyorum. Önceden hacca ya da umreye gitmiş olan eş, dost, akrabalar orada nasıl alış veriş yapacağını, ne kadar paraya ihtiyaç duyulduğunu, nelerin pahalı nelerin ucuz olduğunu mutlaka anlatıyordur. Ancak konu para ve ekonomi olunca şartlar her geçen yıl değişiyor, hayat pahalılaşıyor. 

Yani 5-10-15 yıl önceki fiyatlar ve hayat koşullarının sizi beklediğini zannetmeyin. 

Suudi Arabistan ekonomisi son 3 yıldır petrol fiyatlarının düşmesiyle ciddi bir ekonomik sıkıntının içinde kaldı. 

Ekonomik sıkıntıların yine devam ettiğini gözlemliyoruz. Ev kiraları, gıda fiyatları, ikame ve kefil ücretleri ciddi oranda artmış durumda. Milyonlarca Müslüman’ı ağırlayan ülkede ticaret çok yoğun ancak alışveriş yaptığınızda Türkiye kıyasla ne kadar pahalı olduğuna şahit olacaksınız. Yani alışverişlerinizi Türkiye'de yapmanızı öneririm. Diyanet İşleri Başkanlığı TL ile ücret kabul ettiğinden bu yıl ki hac ücretinizi zaten dolar olarak ödemeyeceksiniz. Sadece gitmeye yakın yanınıza bir miktar Suudi Arabistan Riyali almanız yeterli olacaktır. 

Suudi Arabistan Riyali bugünlerde TL karşılığı 0,96 liradan işlemler gerçekleştiriyor. 

100 Riyal 96 lira. Otel, ulaşım, yemek zaten şirketler tarafından karşılandığı ve sürekli ibadet halinde olacağınız için paraya ihtiyacınız olmayacaktır. Ne para harcamaya vaktiniz kalıyor nede para harcamaya ihtiyacınız oluyor. Kişiye göre değişkenlik gösterse de bir kişinin harcayacağı rakam 2 bin Riyali geçmez diye tahmin ediyorum. 17 Nisan'dan sonra döviz fiyatlarında düşüşler beklediğimizi belirtmek isterim, böylelikle Suudi Arabistan Riyali'nin kuru da gerileyebilir. Şimdiden heyecan yapıp almanızı tavsiye etmem, orada otellerin altında onlarca döviz büfesi var yanınızda TL dahil hangi para birimi olursa olsun kolaylıkla hemen Riyal'e çevirebiliyorsunuz. Alışveriş yaptığınızda size boyna asılan fermuarlı kumaş cüzdan almanızı tavsiye edeceklerdir. 

Bu tercihinizi şöyle düşünerek karar verebilirsiniz çok terleyeceğiniz için kumaştan geçen ter paranızın ıslanıp yırtılmasına neden oluyor, içi sıvı geçirmeyen dikişsiz keseler tavsiyemdir. 

Gitmeden önce yaklaşık 50 TL'lik tuzsuz bisküvi türü aperatif yiyecekler alınız, Arafat’a çıktığınızda yada şeytan taşlamaya gittiğinizde yakınlarda market olmayabilir. 

Su ve meyvesuyu boldur ve hayır için ücretsiz dağıtırlar ancak fırsatçılara karşı Riyalinizi bozuk bulundurun, su 1 Riyaldir

Suudi Arabistan Riyali 500-200-100-50-20-10-5 ve 1'lik banknotlardan oluşur ve hepside kağıttır. Kesinlikle gurup olarak gezmelisiniz ve taksiye binme ihtiyacınız olursa yalnız binmeyin, 10 Riyale gittikleri yere 200-300 Riyal isteyebilirler. 

Tüm alışverişlerinizi pazarlıksız yapmayın, “pazarlık sünnettir” orada tam uygulanır. 

Eğer almak istediğiniz bir şey olursa hemen almayın başka alışveriş merkezlerinde karşınıza mutlaka çıkacaktır, pazarlıklı fiyatı mukayese ederek karar veriniz. Eğer oyuncak ya da elektronik bir eşya satın almaya karar vermişseniz kutusundan çıkarıp test etmeden almayın, dönüşü olmayan bir ticaret yaptığınızı hatırlayın. İbadetlerinizi korumak için mümkün olduğunca sokaklarda dolaşmayın, amaç ibadet olduğundan 1 saniyenizi bile boşa harcamayınız. O topraklarda her şey bol, bereketli kimsenin aç kalmadığı, susamadığı, maneviyatın zirve yaptığı tek yer. 

Para israfından çok zaman israfından kaçınmalısınız. Belki de bir kez daha nasip olmayacak, tüm günahlarınızın silineceği büyük bir yolculukta olacaksınız. 

Görmeden, duymadan, eleştirmeden, yargılamadan nefsinize hakim olmanız size muhteşem bir HACI olma fırsatı verecektir. 

Rabbim kurada çıkmayanları da bir an evvel HACI etsin İnşaAllah... 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX